петак, 8. мај 2009.

Osmi planinarski memorijal „Dušan Bulatović Džambas“ okupio krajem juna planinare iz skoro svih planinarskih društava Crne Gore, ali i one iz okruženja. Tom prilikom mojkovački klub zbratimio se sa Planinarskim društvom „Celtis“ iz Sombora. Drugog dana memorijala organizovan uspon na vrhove Bjelasice i obilazak njenih jezera. Ovoj manifestaciji dozu atrakcije dali članovi Paraglajding kluba „Feniks“ iz Mojkovca, koji su izveli šou letjenje u tandemu, sa vrha Mučnica...

Iako dolaze iz ravnice i od skoro su planinari, čak pet puta prošle godine bili su na našoj Bjelasici. U dva dana boravka tokom ovog juna, dva puta su je obišli. Kažu da su takva bogatstva samo ovdje prisutna. To su planinari iz kluba „Celtis“ iz Sombora, koji su se tokom 8. Planinarskog memorijala „Dušan Bulatović Džambas“ zbratimili sa istoimenim mojkovačkim društvom. Prije osam godina je osnovano Planinarsko društvo „Džambas“ u Mojkovcu i od tada organizuje ovaj memorijal preko Bjelasice. Društvo sada ima oko hiljadu članova svih starosnih dobi. Mjesto okupljanja je njihov planinarski dom podno bjelasičke Mučnice, na 1438 metara nadmorske visine (20 minuta kolima od Mojkovca), odakle se kreće na sve planinarske ture.

U toku memorijala, planinari se druže i planinare, ali i dogovaraju naredne aktivnosti i susrete. Ove godine okupili su se iz skoro svih krajeva Crne Gore – Mojkovčani, Kolašinci, Andrijevičani, Podgoričani, Nikšićani, ali i planinari iz Sombora i Čačka. U predvečerje na planini, dok smo gledali predivan zalazak Sunca, stizali su Somborci, koji su nakon 550 km vožnje od Vojvodine, odmah nastavili planinom i od Biogradskog jezera za 9 sati prepješačili 22 kilometra stigavši do „Džambasa“. Potpisivanjem i razmjenom Povelja o bratimljenju obavljena je glavna svečanost. „Neka ljubav prema prirodi zauvijek poveže ravnice Vojvodine sa crnogorskim brdima“, stoji u sadržaju povelje... Prigodna razmjena poklona zatim je uslijedila... Mojkovčani su Somborcima poklonili duborez sa motivom crnogorske kuće, a Somborci Mojkovčanima, monografiju o tom vojvođanskom gradu i majicu sa znakom društva. Dok su neki razapinjali šatore da prespavaju u planini, ostali su uživali u egzibicijama paraglajdera iz kluba „Feniks“, koji su u suton, u tandemu, skakali sa obližnje Mučnice, a onda je uslijedio veliki vatromet, koji se još bolje vidio iz samog Mojkovca.

Drugog dana planinari su oko 8.30 sati predvođeni iskusnim Mićom Sošićem i Rankom Mišnićem, u društvu legendarnog Krcka, krenuli u obilazak Bjelasice. Od Planinarskog doma, kroz predivne predjele, stigli su do ispod Bjelogrivca, obišli Šiško, Pešića i Ursulovačko jezero, nastavili do vrha Crna glava, da bi se uveče tek vratili u Planinarski dom. Planina Bjelasica, koja ima izuzetan geografski položaj, pripada teritoriji pet crnogorskih opština – Mojkovcu, Kolašinu, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici. Kompleks ove planine obuhvata područje od 630 km2, sastoji se od četiri planinska grebena, a ograničena je rijekama – Limom, Tarom, Drckom i planinskim prevojem Trešnjevik, koji je odvaja od Komova.

Najviši vrhovi Bjelasice su Crna glava (2139 m), Strmenica (2122 m), Zekova glava (2117 m) i Razvršje (2033 m). Za razliku od ostalih crnogorskih planina koje su krečnjačkog, ova planina je vulkanskog porijekla, pa su karakteristike njenog reljefa zaobljene forme, cirkovi i valovi nastali radom lednika. Prostrani planinski pašnjaci, 20 ekosistema i čak 2 000 biljnih vrsta, među kojima ima i endema, karakteristike su ove planine, koja je pogodna za planinare, ali i skijaše. Poznat je Ski centar „Jezerine“ u Kolašinu. Od direktora Turističke organizacije Mojkovca Dejana Medojevića saznajemo da je Bjelasica najveći potencijal Mojkovca, kao i da bi mojkovački vrhovi Bjelogrivac i Mučnica, osim za planinare, bili idealni za skijaše, što je dio projekta Ski centra Mojkovac.

Osim toga, saznajemo Medojevića, Bjelasica je pogodna za planinski biciklizam, preko nje prolaze nacionalna i lokalne staze, ali i za eko turizam, koji bi nudio turistima zdravu hranu ovog područja. Od gospodina Negomira Gajinova iz Novog Sada doznajemo da se peo na Prokletije, Komove i Durmitor, da će uskoro ići i na Maglić, ali da se nije nadao da u Crnoj Gori postoji tako pitoma planina kao što je Bjelasica, tim prije što nije krševita. On nosi GPS, pa će tracking-e zabilježene ovom prilikom, ubaciti u postojeću mrežu svojih tura. Oduševili smo se uvidjevši da je među brojnim planinarima i Zorana Zejak, djevojka iz Mojkovca, koja iako tek kreće u srednju školu, već tri godine planinari mojkovačkim planinama. To, kaže, nije lako, ali je zadovoljstvo, zato što su mojkovačke planine najljepše. Planinari su s pjesmom nastavili obilazak Bjelasice, njenih jezera i vrhova...

Šiško jezero leži u podnožju planinskih vrhova, na visini od 1660 metara, dugačko je 305, a širina mu je oko 95 metara. Na zgodnom je položaju, na kraju lijepe i prostrane doline, koja je pod cvijetnim livadama. Pristupačno je i do njega se može doći vozilima od Berana, a poznati sabor je u njegovoj blizini, na Ilindan, 2. avgusta svake godine. Ursulovačko ili Kurikućko jezero leži istočno ispod vrha Crna glava, na visini od 1895 metara. Jajastog je oblika, dugačko je 160, a prosječno široko 75 metara. U vrlo je živopisnoj okolini, u kojoj dominiraju bukva i polegli bor. I jedno i drugo jezero su prosječne dubine 3 metra, mada ta dubina u Ursulovačkom seže i do 8 metara. Pešića jezero je ispod Crne glave, na 1820 m, dužina mu je 290, prosječna širina 129 m, najveća dubina 8, a prosječna 3 metra. Ima i pritoku i otoku, okruženo je planinskim stranama, koje se okomito spuštaju u basen, koji je pod livadama. Pešića jezero je pristupačno, pogodno za sportove, a koristi se kao pojilo susjednih stočarskih naselja. Prije skoro 60 godina poribio ga je planinskom pastrmkom prof. Đuro Pešić.

Pored ove planinarske ture, članovi P.D. „Džambas“ priredili su u subotu 5. jula I Međunarodni kup skokova sa Starog mosta u Mojkovcu. Učestvovalo je 25 takmičara iz crnogorskih gradova, kao i gradova u okruženju – Mostara, Konjica, Banjaluke, Beograda i Užica. U organizovanju te manifestacije imali su značajnu pomoć Kolašinaca, koji u tome imaju veliko iskustvo. Vjeruju da će organizovanje ove sportske i turističke manifestacije ubuduće nastaviti Turistička organizacija Mojkovca promovišući turističke potencijale ovog dijela Crne Gore.

Ponuda Planinarskog društva „Džambas“

Za sve zainteresovane PD „Džambas“ iz Mojkovca organizuje planinarske, rafting i foto safari ture. Vikend tura, od petka do nedjelje, obuhvata uspon na vrhove Bjelasice i obilazak jezera ( Šiškog, Ursulovačkog, Ševarskog i Biogradskog). To je podijeljeno u jednodnevne pješačke ture, učesnici su obezbijeđeni lunch paketima, a noćenje i doručak su u Planinarskom domu. Takav pun pansion po osobi je 10 eura. Organizuju i splavarenje Tarom. Jednodnevno kraće splavarenje od logora u Šljivanskom do Žugića luke, sa posjetom manastiru Svetog Arhanđela u kanjonu Tare, po osobi košta 60 eura. Duža relacija je do Radovan Luke, a povratak džipovima preko Durmitora. Ta tura sa hranom i doručkom staje 140 eura. Dvodnevna tura od logora u Šljivanskom do Šćepan Polja, sa noćenjem u Radovan Luci i hranom košta 230 eura po osobi. PD „Džambas“ organizuje i jednodnevne džip ture - foto safari po Bjelasici i kružni prsten oko Durmitora.

Нема коментара:

Постави коментар