уторак, 12. мај 2009.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANjU SA OPŠTINAMA ANDRIJEVICA, BERANE, BIJELO POLjE, KOLAŠIN I MOJKOVAC

Bjelasica i Komovi generator razvoja sjevera

Do septembra naredne godine treba da bude gotova prostorno planska dokumentacija Bjelasice i Komova koju će raditi konzorcijum koji predvodi Ekosajn

Prostorno planska dokumentacija Bjelasice i Komova stvoriće uslove za ubrzani održivi razvoj ne samo ovog područja nego kompletne Crne Gore. To je ocijenjeno prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju ministra za ekonomski razvoj Branimira Gvozdenovića sa predsjednicima opština- Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac, kojim se opštine obavezuju da će doprinijeti što kvalitetnijoj i efikasnijoj izradi Prostornog plana područja posebne namjene Bjelasica-Komovi.

Prostorno planska dokumentacija treba da stvori uslove za efikasno upravljanje značajnim dijelom prostora Crne Gore, kazao je ministar. Vlada i pet opština koordiniraće završetak ovog važnog posla koji treba da bude završen do septembra sljedeće godine. Ovaj opsežni dokument radiće konzorcijum koji predvodi Ekosajn iz Kanade a čine ga i Republički zavod za urbanizam i planiranje iz Podgorice i Hornjat&Hornjat International. Za realizaciju ovog posla trebaće preko milion eura a preduslovi su određene podloge i analize. Sve to je potrebno da bismo dobili koncept održivog razvoja Bjelasice i Komova, gradnju infrastrukture, zaštitu i valorizaciju prtostora . Poseban akcenat biće stavljen na infrastrukturu vodeći računa i o tradicionalnim vrijednostima toga kraja. Siguran sam da konzorcijum koji je dobio posao ima kapacitet da ga odradi. Gvozdenović je podsjetio da je do sada urađena ogromna dokumentacija. Ovakva prostorno planska dokumenta stvaraju uslove za efikasnu realizaciju i valorizaciju prostora u narednom periodu. Siguran sam da ćemo iskoristiti tu šansu da stvorimo uslove za ogromne investicione aktivnosti na prostoru Komova i Bjelasice.

To je razvojna šansa sjevara Crne Gore kojem gravitira 5 opština, kazao je Mileta Bulatović, predsjednik SO Kolašin. Mi smo se opredijelili za održivi razvoj kako bismo prostor sačuvali. Plan je uslov da ne napravimo greške koje nam generacije koje dolaze ne bi oprostile. Na ovom području postoji sve – potencijali, nacionalni parkovi, šumsko bogatstvo, prirodne vrijednosti. To će pomoći da se zaustavi migracija sa ovih područja, kazao je Bulatović. Konačno je počela da se realizuje inicijativa pet opština a Vlada je prepoznala da je ovaj prostor jedan od najvrednijih crnogorskih resursa, kazao je predsjednik opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević. Uz izgradnju autoputa to je najvrednija razvojna investicija i atraktivna destinacija. Vjerujemo da će ovo postati prepoznata destinacija i na evropskom prostoru. Predsjednik SO Berana Vuka Golubović kaže da je ovaj region značajan za Crnu Goru i njen razvoj. Od ovog projekta očekujemo da se bolje povežu i ovih pet opština.

Ekosajn je jedna od najrenomiranijih kompanija u svijetu u oblasti planinskog planiranja, planiranja rizorta i prostornog planiranja, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Planer je zimskih olimpijskih igara u Soćiju 2014. Tenderom je predviđeno da lokalne kompanije učestvuju u projektu što će za njih biti posebno korisno jer će sarađivati sa najboljima i tako unaprijediti svoje kapacitete.

Нема коментара:

Постави коментар