понедељак, 11. мај 2009.

Šansa za ekonomski bum na Komovima i Bjelasici



Izrada dokumentacije za prostorni plan za Bjelasicu i Komove je u završnoj fazi i, kako je saopšteno iz Ministarstva za ekonomski razvoj, brzo se očekuju prve investicije u ovoj oblasti.

Koordinator projekta Igor Noveljić kazao je da će turistička valorizacija regiona Bjelasice i Komova započeti u drugoj polovini ove godine.

Površina zahvata plana iznosi oko 1.091 kilometar kvadratni i ne obuhvata područja generalnih urbanističkih planova okolnih gradova. Radi se o 1.000 kvadratnih kilometara neizgrađenog područja koje, po prvim procjenama, daje mogućnost izgradnje turističkih kapaciteta na najmanje deset lokacija, izvanrednih prirodnih karakteristika.

Plan će dati jasnu sliku budućeg razvoja. Na taj način će se odrediti gdje ćemo imati zimske centre, skijališta, obrazovne i centre za odmor i rekreaciju, zdravstvene ustanove, te kojeg će biti kapaciteta i ranga, kazao je Noveljić.

Prema njegovim riječima plan se radi za područje masiva Bjelasice i Komova koji obuhvata prostor ograničen na jugu rijekom Opasanicom, prevojem Carine, rijekom Perućicom i rijekom Zlorečicom, na zapadu tokom rijeke Tare, na sjeveru rijekom Lepenac i na istoku rijekom Lim.

Prostor koji će plan urediti, kako je rekao, predstavlja veliku razvojnu šansu za sjever i cijelu državu, a osnovni cilj izrade plana je da se stvore formalne i planske pretpostavke za osmišljen razvoj, organizaciju i uređenje prostora Bjelasice i Komova u skladu sa osnovnim razvojnim opredjeljenjima i na principima održivog razvoja. U tu svrhu, rekao je Noveljić, je izdvojeno 1.050.000 eura.

Prostornim planom je definisana politika za prostorno planiranje tog regiona u smislu da gradovi oko Bjelasice treba da formiraju sistem komplementarnih centara. Bijelo Polje i Berane bili bi industrijski, poljoprivredni i glavni saobraćajni centri.

Kolašin, Mojkovac i Andrijevica, sa dobrom lokacijom u odnosu na NP „Biogradska gora“, bi preuzeli funkciju vodećih centara za razvoj turizma, rekao je on dodajući da konzorcijum koji je angažovan na međunarodnom tenderu, čine Republički zavod za urbanizam i planiranje iz Podgorice, Horwat i Horwat iz Zagreba i Ecosign Mountain Resort Planners Ltd iz Kanade.

Značajan dio ovog planinskog masiva je i Nacionalni park Biogradska gora. Park se prostire na površini od 5.400 hektara.

Aktuelni Prostorni plan područja posebne namjene za Nacionalni park Biogradska gora koji ulazi u zahvat plana, predstavlja preuzetu obavezu čija rješenja treba kritički sagledati sa aspekta opredjeljenja novog Prostornog plana Crne Gore (PPCG) do 2020. godine i ugraditi u ovaj dokument. Na osnovu preporuke PPCG potrebno je planski sagledati mogućnost i način povezivanja NP Biogradska gora sa planinskim masivom planiranog regionalnog parka Komovi. Posebno treba izvršiti reviziju Prostornog plana NP Biogradska gora. Taj netaknuti prirodni rezervat ostaće zaštićen i kao takav interesantan za turiste, prirodnjake- istraživače i ljubitelje prirode, kazao je Noveljić.

On je istako da država koja želi da razvija preduzetničke dimenzije mora stvarati odgovarajući ambijent i kulturu i pružiti šansu građanima da ispolje preduzetnički talenat, te da se upravo to radi sa regionom Bjelasice i Komova.

Noveljić je najavio da će biti urađena i analiza rezervi mineralnih sirovina i mogućnosti njihove eksploatacije te da je konzorcijum obrađivača plana angažovao široke timove stručnjaka koji analiziraju sve ekonomske potencijale područja.

Vodi se računa i o očuvanju specifičnosti te regije, očuvanju prirode i održivom razvoju kao osnovnom opredjeljenju.. Uporedo teku aktivnosti na promociji ovog regiona kao investicionog brenda. U tu svrhu biće angažovana međunarodna konsultantska kuća. Takođe, u toku je stalna komunikacija sa mogućim investitorima, rekao je on.

Koristi za opštine ovog regiona, kako je kazao, biće višestruke jer će se stvaranjem uslova za izgradnju planinskih centara, novih skijališta kao i kvalitetno infrastrukturno opremanje omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje ukupnog kvaliteta života. On smatra da sve te aktivnosti vode ka porastu cijena zemlje i nekretnina.

Vođeni principima održivog razvoja trudićemo se da lokalna zajednica osjeti benefite novih investicija kroz poboljšanje kulturnog život, obrazovanja i zdravstvene zaštite i da će sjever postati atraktivan za život bar koliko i južni dio Crne Gore, ako ne i više, zaključio je on.

Zdrava hrana i skijanje

U funkciji razvoja privrede, a naročito poljoprivrede, planom treba definisati zone za njen razvoj kao i centre koji će obezbijediti sadržaje za servisiranje tih djelatnosti. Treba planirati mjere uređenja prostora koje će obezbijediti očuvanje i valorizaciju prirodnih potencijala u domenu proizvodnje zdrave hrane, vode, ljekobilja i šumskih plodova, stočarstva i proizvodnje mlijeka i mesa, prerade drveta i slično. To znači da treba definisati namjenu i režim korišćenja prostora koji će obezbijediti površine za održiv razvoj tih potencijala.

Takođe, treba predvidjeti zone i lokalitete za izgradnju kompleksa i objekata koji će omogućiti formiranje pogona i pratećih sadržaja za preradu i proizvodnju koju će zahtijevati opredijeljeni razvoj, kazao je Noveljić dodajući da su analize terena u toku kada je u pitanju razvoj turizma, naročito skijaškog, i da se već mogu naslutiti lokacije za izgradnju ski-rizorta.

Napuštene vodenice kao elektrane

Noveljić je rekao da u rejonu Bjelasice i Komova postoji veliki broj napuštenih vodenica, čak više od 100, te da bi se one uz male rekonstrukcije i ulaganja mogle adaptirati i pretvoriti u male hidroelektrane.

Razvojnu mogućnost i šansu tog dijela Crne Gore, predstavlja izgradnja malih hidroelektrana, preko kojih se ne doprinosi samo povećanju količine električne energije, nego su kao proizvođači energije bitan element u lokalnoj politici i prvi pokretač privrednog razvoja i raznih pratećih pogona, mljekare, pilane, prerada drveta, farme, ribnjaci, prerada kamena, flaširanje vode, turizam, ugostiteljstvo, sport, rekreacij

1 коментар: